הגניקולוגיה מתמקדת במערכת הרבייה של הנשים: הרחם, השחלות, הנרתיק ואיברים נוספים שמהווים חלק ממערכת חשובה זו.
גניקולוג (ואגב, הביטויים המדויקים הם "גינקולוג" ו"גינקולוגיה" – gynecology, אולם בעברית נהוג לדבר על גניקולוג) מטפל בזיהומים ודלקות באיברי הרבייה, במקרים של מחלות מין או קשיים בקיום יחסי מין (כולל המלצות על אמצעי מניעה מתאימים לכל אישה), בבעיות הבאות לידי ביטוי באי-פוריות ועוד.
המקור למידע ברשת על בריחת שתן
התאמת טיפול רלוונטי נגד דליפת שתן
דירוג ובקרה של מרפאות ומטפלים בתחום
במובנים רבים, גניקולוגים מלווים נשים לאורך כל מעגל החיים: תחילה בגיל ההתבגרות, כשמערכת הרבייה הנשית נמצאת בשלב התפתחותי קריטי וכל בעיה עלולה לגרום לנזק של ממש; לאחר מכן בגיל הפוריות, ובפרט כשישנו קושי להרות וכמובן שגניקולוג מספק גם ליווי צמוד לאורך ההיריון ובלידה; וגם בגיל המעבר, כשהשינויים ההורמונליים משפיעים באופן דרמטי על מערכת הרבייה, על בריאות האישה ועל איכות החיים באופן כללי.
עוד חשוב להדגיש כי גניקולוג לא רק מטפל במקרים המחייבים התערבות רפואית, אלא גם מספק ייעוץ יקר ערך – ייעוץ שבמקרים רבים עשוי למנוע מלכתחילה היווצרות מצבים של מצוקה רפואית הקשורים למערכת הרבייה והמין.
את הביקור הראשון אצל גניקולוג, ביקור שמיועד בעיקר לקבלת מידע, מומלץ לבצע מיד לאחר הופעת הווסת הראשונה.
לאחר מכן כדאי להגיע לביקורת ובדיקה שגרתית בתדירות של פעם בשנה, ובפרט לאחר התחלת פעילות מינית (או בגיל 18).
בנוסף, ישנם סימפטומים המעידים כי ייתכן וישנה בעיה וגינלית, או מצב רפואי אחר הקשור למערכת הרבייה ואשר מחייב פנייה לגניקולוג. בין הסימפטומים: הפרשה נרתיקית רבה מהרגיל או בעלת גוון חריג, תחושת צריבה שנלווית להפרשה או ריח רע שלה, דלקת בדרכי השתן, דימום בעקבות קיום יחסי מין, אי סדירות של המחזור החודשי, כאבים באזור הבטן התחתונה, כאבים חריגים בזמן המחזור ועוד.
גניקולוגיה כאמור מתמקדת באיברי הרבייה של האישה, ובהתאם גניקולוג מטפל בהצלחה במקרים הבאים:
* זיהומים ומחלות מין – עגבת, זיבה, כלמידיה, הרפס גניטלי, טריכומונס ועוד.
* אי הופעת המחזור החודשי, דיסמנוריאה (מחזור שהופעתו מלווה בכאב רב) או מנורגיה (מחזור המלווה בדימום מסיבי).
* דלקות בנרתיק.
* בעיות פוריות – תחום רגיש ומורכב המחייב מומחיות ספציפית ובעיקר התעדכנות מתמדת שכן טיפולי ההפריה לא מפסיקים להשתכלל.
* סוגי סרטן הקשורים למערכת הרבייה ובפרט סרטן צוואר הרחם – סרטן אלים שאחד מהגורמים העיקריים להופעתו הוא וירוס הפפילומה. בהתאם גניקולוגים רבים ממליצים על חיסון נגד וירוס זה, וחלק מעבודתם הוא לספק את המידע החיוני למטופלות הצעירות, כולל כמובן הבהרות לגבי הסיכונים הטמונים במתן החיסון, כך שכל אישה תוכל לקבל החלטה מושכלת.